Inilah Peluang Ekonomi untuk Golongan B40 di Malaysia

Pengenalan

Sektor ekonomi telah mengalami perubahan yang drastik sejak pandemik COVID-19 melanda dunia. Salah satu golongan yang terkesan adalah golongan B40 di Malaysia. Namun, walaupun keadaan tampak mencabar, terdapat peluang ekonomi yang dapat dikejar oleh golongan ini.

Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa sektor yang menawarkan peluang pekerjaan dan pendapatan untuk golongan B40 di Malaysia.

Peluang di Industri Digital

Industri digital semakin berkembang pesat di Malaysia dan menawarkan peluang yang besar untuk golongan B40. Dengan akses mudah kepada internet, golongan ini boleh menjual produk atau perkhidmatan secara dalam talian.

Contoh yang baik adalah bisnes dropshipping di mana golongan B40 boleh menjadi ejen jualan untuk produk tertentu tanpa perlu menanggung risiko inventori. Mereka boleh menggunakan platform e-dagang yang sedia ada untuk mempromosikan produk dan menjualnya dengan keuntungan.

Peluang di Sektor Pergigian

Sektor pergigian juga menawarkan peluang pekerjaan yang cukup menjanjikan untuk golongan B40. Terdapat permintaan yang tinggi untuk perkhidmatan pergigian seperti pembersihan gigi dan pencabutan gigi.

Golongan B40 yang berminat dalam bidang ini boleh mengikuti kursus atau latihan dalam bidang pergigian untuk memperoleh kemahiran yang diperlukan. Mereka juga boleh membuka klinik pergigian kecil sendiri atau bekerja di klinik pergigian yang sedia ada.

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top